2021 Jandarma Astsubay Mülakat Tecrübeleri 1
2021 Jandarma Astsubay Mülakat Tecrübeleri ile ilgili direk mülakata giren adayların tecrübelerini bu yazıda paylaştım. Asem 2021 ile ilgili merak edilen sözlü mülakat sorularını sizin için derledim.
2021 Jandarma Astsubay Mülakat Tecrübeleri
2021 Jandarma Astsubay Mülakat Tecrübeleri ile ilgili tecrübeyi yazıda paylaştım. Hiç değişiklik yapmadım ki ilk ağızdan neler söylendiğine ulaşın. Siz de girdiğiniz mülakatlarda tecrübelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın.
Asem Mülakat Tecrübesi 2021
Merhabalar, adım Mustafa. 26 yaşındayım. 2019 PDR lisans mezunu olarak personelden 21-22 Haziran tarihlerinde fiziki yeterlik ve mülakata girdim.
Henüz sürece katılmamış adaylara deneyimlerimi ayrıntılı olarak anlatmak suretiyle yardımcı olmak istedim. Şimdiden hakkınızı helal edin lütfen, çok uzun oldu. Ancak merak edilen ve defalarca sorulan neredeyse her soruya yanıt verdim. Eksik/yanlışlık varsa düzeltecek arkadaşlara da şimdiden teşekkür eder, kalan arkadaşlara başarılar dilerim.
Fiziki Yeterlik Testi:
Özel araçla gece geldiğimizden sabaha karşı 05.30 sıralarında komutanlık önündeydim. Komutanlığın tabelasının olduğu yerden değil de sol tarafta aşağıda bir giriş var. FYT için orada sıra oluyorsunuz. Sabah saat 08.00’i idi benim sınav saatim, ancak 06.40 gibi nizamiye önünde millet sıra oldu. Sırayla erkenden girdik, orada çadır gibi bir yerde kimliğimizin arka kısmının fotoğrafını tabletle çektiler ve içeri girdik. Gördüğüm kadarıyla herkeste T.C.kimlik kartı vardı. Eski kimlik sorun oluyor mu bilmiyorum.
Ardından nizamiye içerisinde sıra olduk. Yarım saat kadar sonra bir asker üzerimizi ve çantamızı aradı, sonra yine sıra olduk. Sürecin en başından itibaren bardaktan boşanırcasına yağmur yağıyordu, gök gürültüsü falan oldukça şiddetliydi.
Komutanlık önüne şort ve tişört ile gelen arkadaşlar da vardı, çok sıkıntı oldu onlara. Çünkü girişten itibaren saat 08.00’e kadar yalı kazığı gibi o yağmur altında beklettiler hepimizi nizamiye içinde. Fazlasıyla ıslandık. Bu yüzden gelmeden önce o günün hava koşullarına mutlaka bakın ve ona göre giyinin derim.
Valizle falan da girebiliyorsunuz içeri, sorun olmaz. Ayrıca telefon, elektronik diğer cihazlar ve değerli eşyalarınızı nizamiye içerisine emanet edebilirsiniz, boşa para vermeyin emanetçilere. Ben eşyalarımı dışarda aileme bıraktığımdan nizamiyeye gerek kalmadı, ancak nizamiyeye bırakanlar oldu. Oradan biliyorum bu durumu. Evraklarınızı da naylon föye -yani bir poşet dosyaya- koymanız yeterli, fazlasına gerek yok.
Ardından 08.00 gibi nizamiye içerisine gelen otobüslere sırayla bindik ve bizi yerleşke içerisinde yer alan büyük bir halı sahaya götürdüler. Otobüslerden inince sahanın karşısında yarı açık bir tribün vardı, oraya oturmamızı istediler. Komisyon üyelerinin gelmediğini, bir süre orada beklememizi söylediler. Yarım saati geçkin bir süre de orada bekledik. Yağmur ise hâlâ devam ediyordu.
Ardından tekrar sıra olduk ve işlemlerin yapılacağı bina önüne geldik. Geldiğimizde belgelerimizi üstten alta doğru aday bilgi formu, sağlık raporu, mezuniyet belgesi ve sgk hizmet dökümü şeklinde sıralamamızı söylediler Sonra da içeri girdik.
Sağlık raporunuzda “spor yapmasına dair bir sağlık engeli yoktur” yazmasına gerek yok. Bu şekilde rapor düzenleme yetkisi birkaç yıl öncesinde aile hekimlerinden alınmış.
O tarz bir rapor için spor hekimliğine veya tam teşekküllü bir hastaneye başvurmanız lazım. Benim sağlık raporum aile hekiminden aldığım rapordu. Üzerinde “hastalığının bulunmadığını bildirir hekim kanaat raporudur” ibaresi vardı. Hiç de sorun olmadı. O yüzden uğraşmayın.
Genel olarak giyim konusunda resmiyet hakimdi. Adayların %99’u takım elbise giymişti ancak günlük kıyafetle gelenler de vardı. İyi bir izlenim için güzel bir saç-sakal tıraşı olmanızı ve takım elbise giymenizi öneririm.
Yarım saat kadar nizamiye içerisinde mülakatın yapılacağı bina önünde bekledikten sonra içeriye girdik. Girişte sağda bir sıramatik var. Oradan sıra alıyorsunuz ancak benim girdiğimde orada kimse yoktu. Sıramatiğin sol çaprazında yer alan masa başındaki görevlilere kimlik numaramızı söyleyerek sıra aldık.
Alanda yer alan koltuklara arada mesafe bırakacak şekilde oturduk. Sahil güvenlikten girecekler de aynı salonda farklı bir yere oturtuldular. Orada adayları binaya alan bir görevli gelerek mülakatlar başladığında bunu bize söyleyeceğini ifâde etti. O giriş kısmında yine tuvalet var ihtiyaçlarınız için, ayrıca kantin de var. Çay, kahve veya atıştırmalık alabilirsiniz.
O görevli bize mülakat esnasında sakin kalmamızı, yüksek ve anlaşılabilir biçimde kendimizi komisyona tanıtmamızı istedi. Ayrıca diğerlerinden farklı bir yeteneğiniz varsa (dalgıçlık, paraşütçülük, yüzme vs.) bunlardan da mutlaka bahsedin dedi. Söylediğine göre sonuçlar 1 ay sonra açıklanacakmış. Binaya 08.00’den önce girmemize rağmen mülakatlar 09.35 gibi başladı.
Bulunduğunuz alandaki bir tv aracılığıyla sıranızı takip ediyorsunuz. Ekranda sıra numarası, başvuru alanınız (jandarma/sahil güvenlik) ad-soyadınız ve komisyon numaranız yazıyor. Hangi komisyonda gireceğiniz önceden belli değil arkadaşlar, o anda bir önceki adayın içerden çıkmasına yakın bir zamanda komisyon başkanı sonraki aday için düğmeye basıyor ve sıradaki kişi o komisyona atanıyor. Artık hangisine gelirseniz.
Sıranız gelince bir koridordan geçerek üst kata çıkıyorsunuz. Oradaki görevliye komisyon numaranızı söyleyince sizi yönlendiriyor. Komisyonların giriş kapıları önünde yer alan sandalyede su, birtakım belgeler falan varsa bilin ki içerde hala bir aday var. O aday çıktıktan sonra bir iki dakika bekleyip kapıyı çalın. Gel komutuyla birlikte içeri girin.
Ayrıca sizin de yanınıza aldığınız belgeler veya su şişesi varsa içeriye girmeden siz de sandalyeye bırakın. Komisyona sunacağınız bir lisans belgesi veya sertifikanız varsa sunacağınız zaman izin isteyip kapının önündeki sandalyeden alıp sunabilirsiniz.
Şurası önemli bir nokta mülakat sonrasında odadan çıkınca aşağı inmiyorsunuz. Komisyon odalarının olduğu katta ayrı bir çıkış var oradan çıkıyorsunuz. Bulamazsanız o kattaki görevliden yardım isteyebilirsiniz. Yani mülakata gireceklerle mülakattan çıkanların birbirini görmesi/konuşmaları yasak.
Ben 3 numaralı komisyonda mülakata girdim. Kapıyı çalmamın ardından 5-10 saniye sonra “gel” komutuyla içeri girdim. İçerisi küçük bir ofis ortamı gibiydi. Ben komisyon üyelerinin olduğu masayla benim oturacağım sandalye arasında birkaç metrenin olacağı, sınıf büyüklüğünde alan hayal etmiştim. Ancak çok daha küçük bir yerdi.
Komisyonda ikisi genç biri orta yaşlı üç asker, bir kadın ki muhtemelen psikologtur bir de takım elbiseli komisyon başkanı vardı. Başkan “Gel Mustafa. Otur, maskeni çıkar ve bize kendini tanıt” dedi.
Oturduktan sonra ad-soyadımı doğum tarihimi söyledim. Ebeveynlerimin hayatta olduğunu iki kardeşim olduğunu söyledim. Eğitim aldığım üniversite ve bölümümün ardından iyi derecede İngilizce okur yazar olduğumu söyledim. Bir dil sınavına girip girmediğimi, sınav notum olup olmadığını sordular. E-YDS’ye girdiğimi söyledim.
“Mustafa yüksek lisans yapmayı düşünmedin mi?” dedi. Üniversitenin ilk yıllarında düşündüğümü, ancak sonra vazgeçtiğimi; ister burası olsun ister bir başka meslek olsun ekonomik özgürlüğüme kavuşunca ikinci bir lisans bölümü olarak dil okumak istediğimi söyledim.
“Mustafa bu mesleği yapabileceğine inanıyor musun, kendine güveniyor musun?” sorusu üzerine zaten halihazırda personelden başvuru yaptığımı, diğer kuvvet komutanlıklarında olduğu gibi jandarma içerisinde de Rehberlik ve Danışma Merkezi (RDM) gibi bir birim varsa burada görev alabileceğimi söyledim. Oradaki kadın da jandarmada böyle bir birimin olmadığını söyledi.
Sonrasında ise zarf mı attı, personelden başvurduğumu mu fark etmedi yoksa personelden girsem de farklı bir birimde görevlendirebilme yetkileri var da ona dayanarak mı söyledi bilemeyeceğim ama ” Mustafa, yeri gelecek asayişte görev alacaksın; doğuda terörle mücadele ile karşı karşıya kalabilirsin; kendini ne kadar iyi tanıyorsun?” dedi.
Ben de “Yani çok sert mizaçlı ve baskın bir yapım yok, daha naif-uysal birisiyim. Ayrıca bugüne kadar kendi yaşamımda çok uç noktada zorluklarla karşılaşmadım. O yüzden kesin konuşamam ancak imkanın sınırlarını zorlamak gerekir, sonuçta bu kadar aşamayı geçerek buraya geldim” dedim.
“Parkuru kaç saniyede yaptın?” dedi. “38 saniyede yaptım, tam puan aldım” dedim.
Kaseden ise 50 numarayı çekip 1-12 arasında iki sayı söylememi istediklerinde ise 9 ve 7 yanıtını verdim.
İlk soru “Ülkemizdeki tüm yayınları denetleyen ve üyeleri meclis tarafından seçilen kurumun adı nedir?” idi.
RTÜK dedim, açılımını sordular ve onu da yanıtladım.
Diğer sorum “Yakın tarihte Rusya’dan Karadeniz üzerinden Türkiye’ye getirilen doğalgaz boru hattının adı nedir?” idi.
Önce bir ikilem yaşadım Mavi Akım mıydı Türk Akımı mıydı diye. Çünkü bunların ikisi de var. Sonra “2013’te açılan Mavi Akım idi, son açılanın Türk Akımı olması lazım” dedim. Onlar da “Tamam” dediler.
İki tane de deyim sordular. Anlamını açıklamamı istediler.
İlki “Adam adama yük değil, can gövdeye mülk değil” idi. Aklımda bir şey canlanmadığını söyledim.
Diğeri ise ” Horozu çok olan köyün sabahı geç olur” idi. Ben de kendimce açıkladım. Sonrasında ise “Çıkabilirsin Mustafa” dediler, ben de çıktım.
KPSS P3 puanım 78, renk körlüğü testinden rahatlıkla geçtim, VKİ puanım 100, parkurum 100 (38.02). Ancak geçme şansım ne onu bilemiyorum.
2021 ASEM Mülakat Tecrübeleri-2 okumak için tıklayın.
Jandarma Alımlarını bu sayfadan takip etmeniz gerekir.
Renk Körlüğü Testi için yazıyı okuyabilirsiniz.